19 Mayıs 2010 Çarşamba

Pratik sarı ceket

Bugün hava çok bulanık ve serin,bir kaç gündür yağmur yağmaya çalışıyor beceremiyor. İnsanın canı evden çıkmak istemiyor,hatta ‘’uyumak en iyisi’’desemde kendimi bilgisayar başında buluyorum.Tamda bu havalar için bir ceket!!!
 Ceketimiz yine Yaseminin gardırobundan.Sanırım geçen yıl İstanbul’a geldiğimde yapmıştım.Daha öncede yazmıştım şu an evimden uzaktayım yapım aşamasındaki resimleri ekleyemedim.Detaylı anlatmaya çalıştım. Sorularınız olursa severek  yanıtlarım. Buna benzer bir ceket’te kendime yapmıştım ama onun resimleri yok şu an.İzmir’e döner dönmez ekleyeceğim. Kalın merserize veya yün olmayan herhangi bir ip ile kalın tığ edindik mi bir çırpıda bitecek bir ceket.Etek ucundan başlanıyor arka ön beraber çıkıyor.Örerken kolları açık bırakıyoruz sonradan oluşturacağız. Çok kolay herkes yapabilir. Hemde çok kullanışlı.
78 zincir çekerek başlıyoruz
2. sırada her zincire batarak 3 adet aralıksız 2 li tırabzan (2 li tırabzan tığın üzerine ipi 1 sefer dolayıp2 seferde çekmektir zaten bu ana örgümüz) yapıyoruz ,sonra 2 zincir bırakıp 2 tane 2 li tırabzan, 2 zincir bırakıp 2li trabzan………………..bunu sona kadar yapıyoruz. en son 4 zincire başlangıçtaki gibi yanyana 4 adet 2 li tırabzan yapıp sırayı bitiriyoruz. Burası ceketimizin etek kısmı olacak.
3 sıraya dönünce, başlarda 4 adet 2 li tırabzan yapıyoruz bunlar ceketin ön kısmı olacak. sonra hiç zincir çekmeden alt sıradaki boşluğa 3 adet 2 li tırabzan 1 zincir, tekrar sonraki boşluğa 3 adet 2 li tırabzan, yine 1 zincir…………………yine sondan 4 zincir kalana kadar yapıyor, 4 adet 2 li tırabzanla sırayı tamamlıyoruz.
4-5-6-7-8-9-10-11-12. sıralar 3. sıranın aynısı olacak şekilde yapıyoruz.Burası koltuk altına gelecek.İsterseniz boyunu uzatmak için 12 yerine 15 – 20 sıra örebilirsiniz.
13. sıra alt sıradaki tırabzanların her birinin tepesine gelecek şekilde 2 li tırabzanlar yapıyoruz.20 adet tırabzandan sonra geriye dönüp. Başa kadar20 tırabzan yapıyoruz. 11 sıra sık 2 li tırabzan yaptıktan sonra 2 adet kesiyoruz ve Roba kısmının yarısını yapmış olduk.Şimdi aynı şekilde diğer uca ipi bağlayarak 20 tırabzan 11 sıra yapıp kesiyoruz. İki ön oluştu.
Arkada 38 zincir kaldı. 1. zincire ipi bağlayarak 11 sıra 2 li zincir yaparak arkayı da tamamladık.
Şimdiiiiii sırada kollar.Arka ve ön robaları omuzdan dikelim. Ortaya kol oyuntusu çıktı. Koltuk altına gelen kısımdaki zincire ipi bağlayalım, boşluklara denk gelecek şekilde 42 adet 2 li tırabzan. 2. sıraya geçerken geriye dönmeden devam edersek dikişsiz kol olacaktır. 2. sıra yine 2 li tırabzan. 3. sıra 1 boşluğa 3 adet 2li tırabzan zincir çekmaden altta 2 boşluk bırakıp 3. boşluğa tekrar 3 adet 2 li tırabzan yaparak 3. sırayı bitirelim. İstenilen kol boyuna kadar devam edip 1. kolu bitirelim. Diğer kolu da aynı şekilde tamamlayalım. Kolları yaparken koltuk altına gelen kısımda 2 veya 3 sırada bir 3 adet 2 li tırabzan yerine 1 adet yaparsak kollar daralarak ilerler. Son bir işlem daha var düğme. İrice bir düğmeyi tam robanın başlangıç yerine dikelim.
İşte bitti  elinize sağlık güle güle kullanın!….